Tänään tehtiinkin vähän erilaista pk-treeniä. Päästiin Arto Grigorjeffin yksityisoppiin Keskisuomalaisen parkkikselle. Tämä oli kyllä vähän sattuma, kun oltiin menossa pk-treeneihin Keskisuomalaisen kentälle, mutta ehdottomasti parempi näin päin. Päästiin Nemon kanssa tekemään paljon uusia juttuja ja sain vinkkejä eri liikkeisiiin ja palkkaukseen.

Alkuun otettiin vähän hyppyä esteen yli. Heti perään kokeiltiin hyppynoutoa kapulan kanssa, joka meni ihmeen hyvin. Itse vähän sähläsin kutsunnan kanssa (en muistanut mennä ihan esteen eteen), mutta Nemo toi kapulan hyvin! Sitten kokeiltiin noutoa kapulan kanssa irrallaan niin, että Nemo sai hakea kapulan vasta käskystä. Käskin Nemon istumaan ja heitin kapulan. Jos Nemo sinkosi heti kapulan perään (kuten se teki muutamat ekat kerrat), Arto nappasi kapulan pois ja laittoi takin poveen piiloon. Kapula takaisin mulle ja uusi yritys. Lopulta Nemo tajusi homman idean ja malttoi odottaa noutokäskyä sivulla. Hienoa!

Sitten kokeiltiin seuraamista. Nemolla seuraaminen oli vähän haahuilemista irrallaan sinne tänne. Seuraamisessa korjattavaa oli ainakin palkkauksessa, kävelyn ripeydessä ja kontaktin ottamisessa. Palkkaus pitää tehdä suusta. Lyhyitä pätkiä, pysähdys, palkka ja taas lyhyt pätkä, pysähdys ja palkka. Nemon kanssa sorruin myös liialliseen houkutteluun eli löpisin sille koko ajan, että tule nyt tai otapas kontakti. Ei näin! Koiran pitää ottaa itse kontakti, ei ohjaajan. Jos koira huitelee, missä huvittaa tai vaikkapa jahtaa kapulaa tolpan päältä, laitetaan koira kiinni ja käännytään selin pariksi minuutiksi. Näin koira oppii, että silloin kun tehdään, ei riekuta vaan tehdään mitä sanotaan. Nemolle kokeiltiin tätä kerran. Kai se vähän tehosi, joutui vähän miettimään tekosiaan. Pyysin Artoa kokeilemaan seuraamista Nemon kanssa ja Nemo seurasi Arton kanssa paremmin kuin minun. Tässä syynä se, että laahustan Nemon kanssa ja koitan varmistella seuraamista vaikka ripeämpi tahti tuottaisi paremman tuloksen. Liikekieli on siis tässäkin liikkeessä tärkeää.

Sitten kokeiltiin liikkeestä istumista ja maahanmenoa. Taas alkuun Nemon houkuttelua sivulle ja kävelystäkin lähti välillä minne sattuu. No saatiin kuitenkin otettua pari liikkeestä istumista. Tässä stoppailen liikaa ja varmistelen istumista. Arto kehotti ottamaan mukaan äänenpainon, avustetut käsimerkit ja sen, etten käänny heti koiraan päin. Käsimerkki tässä ylöspäin.

Liikkeestä maahanmeno olikin meille sitten hankalampi, koska olen opettanut Nemoa ainoastaan viemällä nakin naaman edessä maahan. Tässä tavoitteena oli nyt maahanmeno pelkällä käskyllä ja avusteella eli käsky "maahan" heti perään käsimerkki eli nopea pyyhkäisy alas. Arto kokeili tätäkin Nemon kanssa. Oli vähän huvittavaa, kun Nemo tulkitsi Arton käsipyyhkäisyn siten, että Arto yrittää lyödä. Nemo väisti ja hipsutteli häntä koipien välissä mun luo. Ilmeisesti pelästyi tätä huitaisua, oli vähän että "en tee ton kanssa enää". Nätin maahanmenon Arto sai kuitenkin Nemon kanssa tehtyä. Nyt on siis todistettu sekin, että Nemo osaa mennä maahan ilman nakkia. Tehtiin vielä vähän hyppimista sillä tavalla, että ohjaan Nemon nopealla temmolla esteen yli ja palkkaan noin joka kolmannella hypyllä.

Loppuun kokeiltiin vielä pari esine-etsintää. Arto vei hanskan nurmialueelle ja lähetin Nemon etsimään. Taas Nemo lähti kuin ohjus etsimään ja löysi hanskan helposti - otti näöllä. Nemo toi hanskan ja luovutti sen käteen. Tästä leikkiä purupatukalla. Toisen hanskan Arto vei puun taakse piiloon, mutta Nemo löysi tämänkin aika helposti. Palautuksessa lähti pari kertaa hajujen perään, mutta toi lopulta hanskan käteen. Tästä taas palkaksi leikkiä Sipin superisolla purupatukalla. Oma patukka lensi roskiin ja uusi on hankinnassa.

Yleisinä kommentteina tämän päivän päivän treeneistä tulevaisuutta varten:

  • nakki pois kädestä, kun annetaan käskyjä tai tehdään, koiran palkkaus silloin kun tekee oikein tai hyvin
  • palkkauksen suunta esim. käsimerkit ylös tai alas, mieti miten palkkaat ja mistä, mieti milloin tarvitaan, milloin jätät pois
  • äänenpaino, esim. maahanmenossa, seuraamisessa yms. tiukka äänenpaino tarkoittaa käskyä, nyt tehdään eikä lorvita
  •  turhat pulinat pois, selvät käskyt, liiallinen "tule tule, ste ste, tap tap" aiheuttaa sen, että koira joutuu noukkimaan tärkeät asiat eli käskyt
  • jos koira ei tee niin kuin pitää heti esim. toisella käskyllä, koira kiinni hetkeksi, tällöin opitaan että tekemisestä seuraa hauskempaa kuin riekkumisesta
  • harjoittele enemmän vapaana, hihna on nyt Nemolla liian iso pakote tai käytöksen säädin, koiran pitää oppia pysymään käskyn alla ja lähellä vapaana ja tulemaan kutsusta luokse heti eikä viiden minuutin päästä :)