Nempan kanssa ollaan puuhailtu taas jos jonkinmoista. Yhtenä iltana käytiin tekemässä esineruutu säkkipimeään metsään. Ruudussa neljä esinettä, jotka lähetyskulmaa vastapäätä laidoilla. Tällä kertaa esineiden nouto kesti pidemmän aikaa. Varmaan löysi jo kertaalleen kaikki esineet, mutta kun pimeässä ei nähnyt kehaista kun oli lelu suussa, saattoi jättää tuomattakin ja hakea vasta myöhemmin. Lähinnä testattiin sitä, tuoko ilman kehuja. Ei oikein edelleenkään tuo. Kaksi sieltä sitten lopulta tuli aika kivalla vauhdilla. Eka oli aika hyvä, tokan pilasi törmäys keppiin ja Nemolla meni aikaa selvittäessä, mikä tuli eteen ja uskaltaako lelua hakea.

Tokoa ollaan treenailtu kans. Esimerkiksi eilen käytiin Killerillä treenaamassa vähän ruutua, seuruuta ja noutoa. Ruutu oli tosi kiva, merkkiä pitää vielä treenata. Nemolla on vähän vaikeuksia hahmottaa, miten merkin taakse mennään suoraan seisomaan. Mammallakin tässä ehkä petrattavaa. Noutoa tehtiin vauhtina siten, että koira kiinni Samilla ja kapula pikku matkan päässä. Mä juoksen karkuun ja huudan samalla "hae". Siitä sitten koira irti, käännös, koira eteen ja luovutus. Tosi fiksusti Nemo tajusi joka kerran ottaa kapulan mukaan. Pitoa pitää vielä treenailla. Nemppa meinaa ainakin 650g kapulan kanssa luovuttaa kapulan turhan herkästi. Hassua, että tuollaisessa vauhtinoudossakin pitää vielä lälläillä kapulaa. Pitoa treenataan siis jatkossakin.

Tänään olin melkein koko päivän avustajana suursnautsereiden SM-kisoissa Tikkakoskella. Kävin heilumassa ihmisryhmässä ja haastavana tehtävänäni oli myös mikin kiikuttaminen tuomarille. Homma oli siinä mielessä mukava, että näki paljon erilaisten koirien tottissuorituksia. Tosi eritasoisia koiria mahtui eri luokkien, jopa 3.luokan, koiriin. Samalla huomasi hyvin yleisiä virheitä, joita koirat tekivät. Paikkamakuussa hipsitään ohjaajan perään, seuruussa mennään vähän miten sattuu, estenoudoissa kierretään esteitä ja lällätään kapulaa, jättävissä liikkeissä on vääriä liikkeitä ja eteenmenossa etsitään lelua puskista vaikka ohjaaja rääkyy neljättä kertaa "MAAHAN!!!" tai hipsitään kolme metriä eteenpäin ja ennakoidaan maahanmenoa. Osalla koirista oli ylikuumenemisongelmaa, osalla motivaatio-ongelmaa. Ei se aina kisoissa suju, vaikka harjoituksissa koira kulkee kuin unelma. Kisatilanteessa voi aina sattua kaikkea kummallista ja odottamatonta. Moni suoritus oli sellainen, että liike meni pieleen ihan jonkin pienen virheen takia ja tällöin harmitti ohjaajan puolesta kyllä aika paljon.  Oli siellä totta kai todella hyviäkin suorituksia, joita voi vain ihaillen seurata. Itselle oli tosi hyödyllistä käydä tutustumassa tottikseen ihan lähietäisyydeltä. Tuli kisakaaviot, käytännöt ja tuomaritoimintakin kerta heitolla vähän tutummaksi.

Ostin kisapaikalta Nempalle uuden 650g noutokapulan, joka on paljon edellistä parempi - kapeampi ja tiiviimpi. Tätä pääsinkin sitten heti testaamaan, kun Sami tuli hakemaan  ja oli ottanut huomaavaisesti mukaan Nempan ja nakkeja. Käytiin tulomatkalla sitten Aholaidan kentällä treenaamassa vähän tottista. Otin Nemolle eteenmenoa, estenoudon ja tasamaanoutoa. Eteenmenossa oli pakko päästä tesmaamaan, miten meidän poitsu osaa maahanmenon. Ekana lelu houkuttimena ja siitä lähetys eteen. Kas, Nemppa pyörähti seisovilta jaloilta maahan. Oho! Malttoi vielä odottaa, että tulin viereen ja vapautin etsimään lelua. Sitten kokeiltiin niin, että lelu vähän piilossa ja uusi lähetys. Nyt keskittyi etsimään lelua, vauhti oli selvästi hitaampi. Eli teemme niin, että treenataan eteenmenoa lelun kanssa ja uskotellaan Nemolle, että siellä kentän päässä on aina jotain. Hyvää on se, että Nemppa pitää käskyä nähtävästi lelun etsintää tärkeämpänä.

A-esteellä mentiin eka pelkästään yli nakin kanssa. Tämän jälkeen suoraan nouto 250g kapulalla. Oli niin nätti, että jätin siihen. Tämä alkaa olla ihan kiva. Ollaan kuitenkin treenattu pelkästään agiesteellä. Pk-estettä pitää sitten treenata jossain vaiheessa enempi, kunhan saan poitsun ensin kuvattua. Tasamaanoudot uudella kapulalla ei ihan huippuluokkaa. Ilmeisesti uusi kapula kummastutti poitsua. Tein sitten pelkkää kapulan pitoa ja tässä nättejä suorituksia. Uusi kapula on kyllä paljon edellistä parempi. Heti näki, että Nemon oli helpompi kantaa kapulaa, kun ei ole niin pitkä. Tällaisia treenailuja tällä viikolla.