Tänään oli kolmas Hannan kurssin treenikerroista. Tehtiin seuruuta, ohjattua noutoa, vauhtinoutoa ja paikkamakuu. Seuruuta varten kävin hakemassa Tokmannilta Nemolle uuden lelun, pienen vinkuvan pehmolehmän. Paljastin tämän yllärin poitsulle vasta treeneissä ja poitsu olikin leluun heti ihan hulluna. Uusi lelu oli siis palkkana seuruista. Seuruissa käytin hyödyksi Hannaa eli kävelin vaan eteenpäin ja Hanna huusi palkan paikan. Ensin tehtiin n. 10 askeleen pätkä, sitten puolet pidempi ja molemmat meni hienosti! Pehmolehmä oli ideana siis toimiva, mutta Nemon käsittelyn jälkeen lehmä sai vähän lisää väriä eli lehmu pääsee sitten pesuun.

Tämän jälkeen treenailtiin ohjattua noutoa. Tätä ei olla treenattu pitkään aikaan, joten "vasen" ja "oikea" oli vähän hakusessa. Uutena tuli sekin, että lelu, joka viedään ensimmäisenä on haettava lelu - olen tehnyt tämän toisin päin. Tehtiin ensin vasemmalle muutama toisto (yritti tuoda keskileluakin) ja muutama oikealle. Lopussa tehtiin vain kahdella lelulla n. 5m välityksillä. Lelun noutosuunnan vihjailuunkin sain hyviä ohjeita eli askeleen ottaminen noudettavalle puolelle tai lelun katsominen ensin ja sitten käsky. Käsikäskyssä pitää muistaa nostaa käsi suoraan sivulta ylös, ei edestä. Samoin vääriä leluja voi laittaa lähemmäksi toisiaan, merkistä sisemmälle, jolloin koiran on helpompi valita oikea lelu. Ihan jees suoritukset ja noudot molemmista suunnista näin taukoilun jälkeen.

Toisen koiran treeneistä bongasin sellaisen ohjeen, että koiran voi saattaa merkille ("merkki, seis"), minkä jälkeen palataan lähetyspaikalle ja läheteään koira valmiiksi paikoilleen viedyille leluille (koira odottaa ja katsoo viennit lähetyspaikalla). Tässä ohjatun ohella voidaan siis harjoitella merkkiä ja koiran lähetystä merkiltä.

Treenailtiin myös vauhtinoutoa niin, että Hanna piti Nemppaa pannasta ja itse juoksin pois ja tiputin kapulan välille. Siitä käännös, koira eteen, kapulan luovutus ja palkka takin alta. Tässä uutena se, että menin kerran käskypaikalle siten, että heilutin lelua Nemolle ja laitoin sen takin alle ennen käskytystä. Tämäkin malli toimi ihan kivasti ja noutoa voisi treenailla näin jatkossa enemmän. Tein myös yhden norminoudon, jossa näytin perusasennossa Nemolle, että palkka menee takin alle piiloon. Muuten nouto oli ihan jees, mutta ehti nakertaa kapulaa matkalla. Tähän voisi puuttua huomauttamalla koiralle suoraan nakertelusta jo silloin, kun tuo kapulaa.

Lopuksi vielä paikkamakuu Hattiksen kanssa. Nemolla oli taas joku ihme ongelma paikalle jäämisen kanssa. Heti kun lähdin, nousi ylös. What?! No, uusi käsky maahan ja sen jälkeen pysyi rauhallisesti paikallaan, vaikka olin koko ajan (n. 2 min) auton takana piilossa. Tuohon paikkamakuuseen jäämiseen pitää nyt kiinnittää huomiota, kun on tehnyt sen jo kahdesti peräkkäin, ettei tule tavaksi.

Hanna kommentoi meidän treeneistä, että ollaan menty paljon eteenpäin keväästä. Yhteistyö koiran kanssa, yhteinen kieli ja tapa toimia on kuulemma ihan eri luokkaa kuin aiemmin. Se oli mukavaa kuulla, koska tuollaisiin asioihin ei osaa itse sanoa juuta tai jaata. Jee, jossain menty eteenpäin.

Jäin vielä seuraamaan muidenkin treeniä. Pääsin treenaamaan Ilonan toisen koiran Onnin kanssa, kun Ilona otti molemmat koirat paikkamakuuseen. Hyvin pysyi Onnikin maassa ja oli helposti hallittavissa muutenkin. Hassua kyllä treenata ihan vieraan koiran kanssa, kun joutuu miettimään, että mikähän käsky esim. paikkamakuun jätössä on ollut. Hauskaa vaihtelua kuitenkin! Kiitos vielä Hannalle vinkeistä ja treeniavusta, niistä oli iso apu jälleen kerran! :)