Eilen päätin haastaa itseni ja lähteä Nemon kanssa pidemmälle seikkailulenkille Kypärämäen Mustiin & Mirriin. Haaste tämä oli sen vuoksi, että viime ajat on aikalailla väännetty kättä tai pitäisikö sanoa tassua tuon hihnakäyttäytymisen kanssa. Kun kävelen rauhallisemmin tai nakki on hollilla, Nemo tajuaa idean eli kävelee vierellä ja palaa vierelle. Sitten taas kun eteen tulee jotain mielenkiintoista eli kaikkea hajuista ihmisiin ja tolppiin, poitsu rientää edelle tai suorastaan kiskoo lumihankeen. Ei vedä -käskytys tuntuu vähän stressaavan poitsua, kun välillä poitsu lipoo huuliaan ja haukottelee. Ilmeisesti Nemo ei vielä ihan tarkalleen tiedä, mitä siltä odotetaan. Tässä voisi olla itsetutkiskelun paikka, olenko opettanut vetämättä kävelyä loogisesti?

Eilinen reissu meni osittain ihan hyvin, tosin koirien ohittamisen ja hajujen kanssa oli vähän taistelua. Mustista & Mirristä kävin katsomassa Nemolle valjaita (alustavasti, jos joskus voidaan valjaisiin siirtyä) ja painavampaa noutokapulaa (650g). Valjaita kokeiltiin eri kokoisia ja mallisia, mutta mikään ei ollut sopiva. Kuulemma joku välikoko, mitä ei ole olemassa, olisi Nemolle hyvä. Nemo ei oikein tykännyt sovittamisesta eikä oikein välittänyt kaupassa olemisestakaan. Muutaman puruluun olisi halunnut mukaansa napata, mutta mami ei antanut. Kapuloissa oli valikoima lopussa eli lähdettiin kotiin tyhjin käsin. Harmi, koska Nemon edellinen kapula löytyi tästä liikkeestä. No, saipahan koira ja emäntä liikuntaa. Nemo tosin riehui kotona vielä hyvän tovin pallon kanssa lenkin jälkeen. Miten tuosta koirasta saa oikein virran loppumaan? :o

Tänään kävin Nemon kanssa pitkästä aikaa vähän treenailemassa Jaon pihalla. Rakennusten kulmassa on hyvä aurattu ja valaistu paikka, jossa Nemoa uskaltaa pitää vapaana, kunhan vähän tsekkailee ympärille autojen varalta. Tänään treenattiin seuraamista, kapulan luovutusta ja liikkeestä seisomista/ seisomista. Aluksi innostin Nemoa lelulla, minkä jälkeen otin lyhyitä pätkiä seuraamista käännösten kanssa. Pidin lelun tarkoituksella näkyvillä ylhäällä, jotta saan hyviä keskittyneitä pätkiä ja katseen ylös. Nemolla on tapana välillä laskea katse alas, mutta nyt halusin vaan vahvistaa sitä seuraa käskyyn yhditettyä katsetta ylös. Parista lyhyestä pätkästä palkkaus lelulla.

Sitten tein pari noutoa. Nemo odotti hae-käskyä hyvin ja toi lelun eteen ja istui! Odotin nyt tarkoituksella 3 sekuntia ennen irti-käskyä ja kapulan luovutusta. Palkkasin ensimmäisen kerran Nemon heti luovutuksesta ja sitten vielä sivulta. Toisella kerralla palkkaus nakilla vain sivulta. Yhden kerran treenasin pelkkää luovutusta eli Nemo istui eteen ja hae-käskyllä otti kapulan suuhun. Jälleen 3 s. odotus ja irti-käsky. Viimeisellä kerralla Nemo ei jäyskyttänyt kapulaa enää yhtä paljon kuin aiemmilla. Ehkä se tästä.

Viimeisenä vielä liikkeestä seisomista. Ekalla kerralla otin riskin ja otin pidemmän seurauspätkän ennen seiso käskyä. Ongelmana tässä oli, ettei Nemo tajunnut jäädä paikoilleen seisomaan. Sitten otin pari pätkää ihan lyhyestä seuraamisesta ja jätin koiran seisomaan. Nemoa piti muutaman kerran molemmilla kerroilla napauttaa masun alta ylös, että tajusi seisomisen tarkoittavan sitä, että ei istuta. Kaksi paikallejättöä sain tehtyä niin että itse peruutin n. 3 metrin päähän. Molemmilla kerroilla palkkasin lelulla. Aikaa treeniin meni yhteensä n. 20 min. Tämän enempää ei olisi voinut tehdäkään, huomasi jo että Nemolla alkoi mennä keskittyminen lopussa. Kotiin mennessä Nemo käveli yli puolet matkasta tosi mallikkaasti, vaikka edellä meni melkein koko matkan toinen koira. Pidensin välillä palkkausväliä kehuilla ja nakkisipruilla.

Pitää kehitellä joku keino, että noista nakkipalkoista lenkkeilyn yhteydessä jotenkin pikkuhiljaa pois ja sen ei vedä -käskyn jotenkin tuonne kaaliin. Nemo tajuaa kyllä pysähtymisestä tulla aika pian sivulle ja samoin käännöksen jälkeen tulee vierelle, mutta sen jälkeen poitsu menee taas minne huvittaa. Kävelykoulutus on vaikeinta, mitä tällä hetkellä treenataan, koska kävely on niin jokapäiväistä eikä Nemo aina tajua, että kävelyyn liittyy sääntöjä. No, tänään näin naisen, jolla oli hihnan päissä kolme bortsua ja kaksi pikkukoiraa. Ehkäpä mä nyt yhden koiran saan opetettua kävelemään nästisti, kun toiset pystyy hallitsemaan viisi koiraa :).