Tämä päivä vietettiin rattoisasti tottiskoulutuksen merkeissä Längelmäellä kspky:n jäsenten kanssa. Päästiin tällä kertaa Längelmäen Kana-areenalle  Ellun ja Väinön kyydillä. Nemolle ostettin toissapäivänä oma kevythäkki, jossa poitsu matkusti paikan päälle ja taikaisin sekä vietti suurimman osan ajasta paikan päällä. Koulutuksessa tällä kertaa seitsemän treenaavaa koiraa ja muutama kuunteluoppilas. Kouluttajana toimi Mariikka Lehto. Nemo aloitti koulutuksen oksentamalla limaa kentän laitaan, mutta muuten koira oli ihan hyvävoimainen ja virkeä. Poitsu oli taas vaihteeksi syönyt vähän huonosti.

En ollut miettinyt etukäteen kovin paljon mitä treenailtaisiin. Ajattelin katsoa mitä muut tekevät ja sitten hinkkailla niitä ikuisuusjuttuja eli seuraamista ja kontaktia. Tällä kertaa päätin kuitenkin hakea vastauksia muutamiin mieltä askarruttaviin ongelmakohtiin esim. noudon luovutukseen (miten kapulan nakertelun saa pois), eteenmenoon (miten opetetaan maahanmeno) ja luoksetulon suoruuteen. Tehtiin taas treeniä pikkupätkissä, jokaiselle koiralle kolme pätkää ja yhteisenä treeninä makuulla paikallaoloa.

Ensimmäiselle kerralla päätin tehdä vähän noutoa ja hakea apuja kapulan luovutukseen. Tein tasamaannoutoa ensin heittämällä ja sitten jättämällä Nemon ja kapulan kentän toiseen päähän. Tässä saatiin ohjeistus lähinnä suullisesti eli varsinaisesti käytännössä luovutusta ei harjoiteltu. Ainakin tuli todettua se, että luovutus on huono. Mariikka neuvoi laittamaan kapulaan liinanpätkän ja vetämällä opettamaan pidon ja irrotuksen. Oleellista on siis vahvistaa otetta, ettei yhdistä kapulaa jäyskimiseen. Tähän voisi soveltaa lähelle vetoa ja siitä luovutusta.

Toisella kerralla ajattelin, että oltais tehty vähän liikkeestä liikkeiden alkeita. Alussa näytin, miten olen Nemolle liikkeestä liikkeiden tekoa yhdellä tapaa treenannut eli heitin nakkia ja luoksetulossa käskin maahan tai seisomaan. Tässä pitäisi pysäytykseen saada terävyyttää ja käsky terävämmäksi eli "seiso" pitää vaihtaa lyhyempaan "seis"-käskyyn. Kokeilin liikkeestä seisomista takapalkalla eli nakkikasa taakse ja koira mukaan, käsky seiso ja vapautus. Tätä takapalkkausta pitää vielä harjoitella ja miettiä, sopiiko se homman treenaukseen vai toimisiko pelkkä pysäytys ja terävä nakin heitto samaan aikaan käskyn kanssa. Kuulemma pysähdykset oli kuitenkin ihan ok. Nakin heitossa pitäisi kokeilla janamaista heittoa eli koiran nenän suuntaisesti heittelyä sivuille, ei niinkään v:n muotoisesti.

Liikkeestä liikkeitä voitais ottaa myös vapaana siten, että koira tulee mukana ja siitä käsketään esim. maahan. Tätä voisi treenata myös vapaana lenkeillä.

Kahden treenikierroksen väliin otettiin paikallaoloa maaten. Menin Nemon kanssa muusta porukasta vähän sivuun treenaamaan omaa maahanmenoa. Tänään ongelmana oli maahanmenon suoruus, kun aina mentiin vinoon. Haluaisin, että Nemo oppisi alusta asti menemään suoraan maahan. Pysyi maassa ihan ok, mutta seuraili paljon muita koiria ja muiden vapautukset oli aika jännittäviä paikkoja, että lähteekö Nemo menemään. Tulin aina vähän lähemmäs, kun huomasin, että vieressä leikitään tai palkataan kivoilla äänillä. Ihan hyvin pysyi aloillaan.

Viimeisenä treeninä tein ihan puhtaasti kontaktia. Kouluttaja teki meille häiriötä kävelemällä edestä ja laahaamalla sekä tömistelemällä jalkoja. Tässä pitää oppia torumaan Nemoa ympärille mulkoilusta napakammin, tiukka nykyäisy hihnasta ja kielto. Käskynä käytetään vain "seuraa", ei "klak klak" tai "katso". Yhtään ei menty eteenpäin, mutta tämä treeni oli kuitenkin tosi hyvää treeniä nimenomaan sen kontaktin kehittämiseen. Kontaktia pitäisi treenata paljon paljon enemmän. Pitää ottaa kotiläksyksi nyt sen harjoitteleminen.

Suoraan maahanmenoon Hanna antoi sellaisen vinkin, että ohjaaja liikkuu vähän eteenpäin koiran tassuista, jolloin koiran on vaikeampi mennä vinoon. Tätä voisi kokeilla, tosin Nemolla ongelma on enemmän takapuolen keikauttamisessa.

Eteenmenoon saatiin Mariikalta sellainen ohjeistus, että ensin opetetaan koira menemään eteen esim. lelun ja makupalojen kanssa. Sitten avustaja ottaa koiran, vie sen eteen ja ohjaaja käskee maahan. Hyvästä maahanmenosta nopea vapautus ja palkkaus lelulla. Ennen vapautusta ohjaaja on siirtynyt vähän sivuun, jotta koira oppii, että vinosta saa palkaan, suoraan luoksetulosta ei. Eteenmenossa liikkeen voi liittää luoksetuloon ja seuraamiseen (kentän päästä päähän) kuitenkin niin, että koko ajan mennään samaa linjaa "hajuvanaa". Vinkkinä kokeisiin se, että kentän reunalta valitsee jonkin kiintopisteen, jota pitää janan päätepisteenä. Tällöin koira kulkee koko ajan samaa linjaa pitkin. Maahanmenoa ei kuulemma kannata aina eteenmenon yhteydessä treenata ettei koira opi ennakoimaan. Kun maahanmeno on kunnossa, se on melko varma kisatilanteen eteenmenossakin.

Kappaleen pidossa suussa taas käytettiin toiselle bortsulle sellaista menetelmää, että annettiin tunnistustikku suuhun ja koira kanteli sitä ympäriinsä omistajan perässä. Aina kun koira jäyskytti, kielto ja suljetaan hampaan tikun ympärille. Kun koira kantaa hyvin, nopea palkkaus esim. nakin heitolla ja koira heittää tikun suusta. Tätä varten pyysin Hannalta muutamia käytettyjä tunnistustikkuja, jotta voin kokeilla tätä Nemolla. Näytti sellaiselta menetelmältä, joka voisi toimia.

Tokoa varten voisi alkaa miettiä sitä, että antaisi eri luoksetuloille eri käskyt. Koira oppisi näin erottamaan, että toisessa tehdään välissä pysäytyksiä ja toinen on suora ja kova. Samoin eri liikkeisiin voisi alkaa antaa erilaisia aloitusvirityksiä esim. "Nyt tehdään ruutu". Koira osaa jo odottaa, mitä tuleman pitää. Samoin olisi tärkeää tehdä samat jutut ennen treenejä ja treenatessa muistaa se, että opettaa asioita johdonmukaisina ketjuina. Luoksetulossa suoruuden apuna voisi käyttää laskeutuvia käsiä tai portteja, kanistereita yms. Ainakin nyt erilaiset esteet helpottaisivat suoraan istumisen opettelua. Luoksetulossa kävi ilmille vielä sekin, että kannattaa tehdä lähinnä lyhyitä askeleen treenejä tai ylipitkiä luoksetuloja. Keskimatkan välit saattaa laittaa koiran hidastelemaan, mutta kunnon matkalla vauhtia voi puolestaan kehittää.

Jälleen kerran katsellessa Hannan ja Kitin toimintaa tuli sellainen olo, että miten koira voikaan osata noin monta käskyä ja asiaa. Oli varsin hauska seurata muiden koirien treenejä ja jälleen kerran takataskuun tarttui paljon uutta asiaa. Kiitos kaikille neuvoista, kommenteista ja huomioista. Erityiskiitos Väinön ja Rinon omistajille kyydityksestä, avusta koiran ja häkin kanssa sekä matkaseurasta!