Tänään ekat Hannan treenit ja päästiin alottamaan ekalla treenivuorolla. Päivän teemoiksi valikoituivat seuruu ja ruutu. Seuruussa päästiin hirmuloikka etiäpäin yksissä treeneissä! Nemolla on kontakti nyt ihan eri luokkaa kuin vielä vähän aikaa sitten. Meillä ongelmana on ollut aika kauan tuo kaksi kolme askelta koira naama maassa ja vasta sitten naama kohti taivaita. Tästä ollaan menty eteenpäin. Ongelmana on myös ollut palkkaus eli en ole tiennyt, miten seuruussa kannattaisi pidempää pätkää palkata. Tähän löytyi nyt hyvä kikka eli kehut. Simppeliä! Seuruupätkällä pari kohtaa "hyvä"-kehuin ja samalla ollaan ottavinaan lelua selästä jatketaan matkaa, sama homma ja sitten vasta palkka eli patukan heitto eteen. Nakin kanssa ongelmana on ollut, että ajattelee nakin loppupalkkana tai mussuaa nakkia ikuisuuden. Kehuissa (stoppaillen tai liikkeessä) näistä ylimääräisistä "jäikö sitä nakkia vielä johonkin" -jutuista pääsee eroon. Tätä me nyt treenataan palkkaa venyttäen. Mikä valaistuminen! :)

Ruutu oli tänään ohjaajalle vaikein homma, koska samaan aikaan tuli monta juttua, joita ollaan treenattu vähän heikommin. Hanna läväytti meille suoraan 3x3m ruudun kulmatolppineen ja vielä merkinkin. Alussa tehtiin lähetystä ruutuun alustan kanssa. Mulle uutena tuli se, että riittää kun koira koskee alustaa. Alustan ympärille voi piirtää ringin, jonka sisällä koiran olisi etutassuineen hyvä olla. Tällöin opetetaan oikea paikka, jonka koira osaa sitten myöhemmin hakea. Vaikeinta tässä oli nyt se "koske, ruutuun, SEIS ja nakki" -kombinaatio, mikä ei meinannut ohjaajalla mennä yhtään kaaliin. Seis-käsky meillä nyt on ollut muutenkin vähän unohduksissa, mutta seis-käskyn ja nakin yhdistäminen oli aika ylivoimaista :).

Tehtiin myös merkkiä aluksi kosketusalustan kanssa. Nemppa ei oikein hogannut merkkiä eikä kosketusalustaa, vaikka tätä koitin hinkkailla. Ja taas SEIS ja nakki (käännös lentävään palkkaan) oli vähän vaikeaa :). Lopussa tehtiin vielä koko homma yhteen eli johdatus merkille, "odota", ruutuun, koske, SEIS ja nakki. Vaikeaa! Tätä pitää vielä treenailla paljon ihan pelkkänä kosketusalustana ja merkkinä. Kosketusalustasta saisi kuulemma heittää 3/4 pois eli jäljelle jäisi ihan olematon palanen. Musta nykyinenkin oli jo pieni! No, nyt treenataan näitä ahkerasti seuraavat kaksi viikko ennen seuraavia treenejä.

Lopussa tehtiin vielä luoksepäästävyys ja paikallaolo Hattiksen kanssa. Nyt luoksepäästävyydessä vähän ponnahteli seisomaan, kun Hanna kävi taputtelemassa rintaan. Meillähän seiso-käskyyn oli joskus yhdistettynä tapsu rintakehtään, oiskohan tällä ollut merkitystä. Paikkamakuuu meni hyvin. Ylimääräistä haistelua voi karsia laittamalla nakin tassujen eteen ja kieltämällä nuuhkimisen. Tällainen treeni, jossa kentällä häärää mun lisäksi joku muukin on Nemolle haasteellinen, kun sen piti aina kipittää Hannan perässä katsomaan, että mitä sä teet. Ehkä tuossa koiran kontrolloimisessa olisi vielä vähän hommaa. Mutta kivat treenit ja paljon opittiin taas uutta!! :) Saatiin Ilonan kanssa sovittua myös jälkitreenitkin tälle viikolle, kun Ilonalla on meidän jälkeen seuraava vuoro.